wtorek, 1 września 2009

Happy Valley Tea Estate




Plantacja herbaty na stokach ponizej Darjeeling. Powstala w 1854, na wskazujacych droge bilbordach chwali sie zaopatrywaniem londynskiego Harrodsa.
Mila wycieczka w pachnace krzaki ;)

Ilustrowany przepis na herbate w 8 prostych krokach:
1. zbierz z krzaczka. uwaga, najwazniejsze: z calego, wielkiego krzaka zbieramy tylko 3 pierwsze listki (lub w wersji de luxe tylko jeden listek, ten nierozwiniety). zebrane listki wrzuc do kosza na plecach. wrzucasz tak caly dzien. dostajesz za to 53rs (podobno).

2. zebrane listki przenies do 'fabryki' i wysyp na siatki wyscielajace dlugie koryta. uruchom przeplyw cieplego powietrza pod siatkami. czekaj 18 godzin.

3. wysuszone material przenies do maszyny zwijajacej listki. zwijaj przez 40 minut.

4. zwiniety material przenies do maszyny sortujacej listki (takie sita wibracyjne). oddziel poszczegolne frakcje.
5. wybrana frakcje uluz starannie na podwyzszeniach wylozonych kafelkami. otworz okna w fabryce. swieze powietrze rozpocznie proces fermentacji. fermentuj 3 godziny (tylko 3 godziny!).
6. czarne listki umiesc w superspecjalnej stuletniej maszynie do suszenia. susz wedlug programu (zapomnialem jak dlugo).

7. wysyp wszystko na podloge (wylozona bialymi kafelkami). dokonaj selekcji.

8. zapakuj i sprzedaj do Harrodsa. lub zaparz sobie herbatke.


najlepiej lezac pod krzaczkiem ;) smacznego

Brak komentarzy: